Pages

Cum sunt priviti mincinosii?

  1. ambiguitatea antica: admiratie si neincredere

Daca suntem atenti in jurul nostru vom observa ca in jurul mincinosilor se invart doua atitudini contradictorii, cea de admiratie si cea de neaincredere. In operele antice mincinosii sunt cateodata admirati, mai ales cand e vorba de a mintii pe cineva din afara tribului, dar sunt intotdeauna blamati cand minciunile sunt adresate membrilor grupului. Grecii folosesc ceea ce se cheama minciuna inteligenta, adica cel ce reuseste sa se foloseasca de abilitatile sale intelectuale pentru a obtine un beneficiu este admirat. Dar pana la urma acestia si-au dat seama ca este un fel de sabie cu doua taisuri.

  1. mincinosii ne fac sa radem;

Wendy Gamble profesor asociat la Universitatea din Arizona a studiat miniuna pe copiii scolari. El a descoperit ca oamenii se simt bine atunci cand vad ca cineva minte si e prins, sau cand vad la televizor ca cineva isi minte partenerul de cuplu sau cand minte pentru a obtine un beneficiu foarte egoist. Acest lucru se intampla pentru ca intamplarea este foarte impersonala, daca ar fi pus in situatia respectiva problema ar fi pusa cu totul altfe. Oamenii se simt bine cand raul si situatiile complicate li se intampla altora pentru ca asta ii face sa se simta resunoscatori si fericiti ca au ceea ce au si ca nu au probleme mai mari.

  1. minciuna este o rusine: minciuna slabeste relatiile comunitatii;

Virtutea de a spune adevarul este strans legata de nevoia de justitie in relatii. Justitia este cel mai comun definita ca a da ceea ce se cuvine celuilalt din relatie. Poate din aceasta cauza in orice religie exista interzicerea minciunii. Adevarul duce la viata autentica.

No comments:

Libertatea alimentelor / Food Freedom Masterclass

Unul dintre oamenii mei de suflet, cu care ma indentific de asemenea, este Vishen Lakhiani de la Mindvalley.  Fost om de marketing , care a ...